Whisky Review #3: Glenglassaugh - 1979 Signatory Vintage 32 Years "A special evening"

(Deutsche Version weiter unten - German version below!)

Last Thursday was a special night. It’s was just one of those evenings where you think that nothing special would happen (Thursday after all …) but then a bottle from 1979 just casually crosses your way. Things like that don’t happen too often; at least for me. 

After a pretty tiring day at work I just wanted to spend the evening on my own but then I was reminded that a tasting was going on just down the street. So I got myself up from the – very cozy - couch and dragged my nearly dead body “downtown”. Well, “downtown” in Kiel is a bit of an exaggeration but who cares…? The tasting line up read like this:



  • Gordon & MacPhail’s Connoisseur’s Choice: Balmenach 2008/2016 – 8 years old, 46% ABV
  • Aberfeldy 16 – 40% ABV
  • Glenglassaugh Evolution Cask Strength – 4 years, 57.2% ABV
  • Signatory Vintage Glenglassaugh 1979/2011 – 32 years old, 43.7% ABV (cask strength!)
  • Cadenheads Mortlach 1987/2015 – 28 years old, 55.3% ABV

Balmenach and Aberfeldy aren’t that high on my personal “hunting list”. I pretty much don’t care about those distilleries. Glenglassaugh and Mortlach on the other hand, well, that is a different story. I like old Glenglassaughs but most of the time they are simply not affordable. Mortlach grew on me during the last two years. This distillery isn’t a beauty and you can’t visit them, but I like the spirit. Most of the time it is just powerful and it ages well in bourbon or sherry casks. I’ll definitely review a Mortlach in one of the next reviews!


Now, let’s get back to Glenglassaugh. Like I said, the older ones are out of my reach for most of the time. But this evening was indeed special. So I got the chance to sip a dram of this wonderful 1979 expression.

Nose: Fruity. Quite tropical. Vanilla, icing sugar and cherry. In just one word: FANTASTIC!

Taste: Extremely mild. Tropical fruits again (Mango?), sweet and a development into a slight sour note. I'm missing the punch a little bit. The different flavours all work nicely together, but a higher ABV would have been great. A higher strength would have been great, but it is cask strength. Damn you, greedy angels! Not as good as the nose but still a great dram!

Finish: Really long. Some spiciness from the 32 years in the cask, slightly “woody” (ligneous?!), the cherry comes back after 2-3 minutes after drinking. 

Overall/Final Thoughts: Simply an astounding whisky. My notes can’t summarize all the different notes that are hidden in this gem. Most definitely one to take your time with and simply enjoy.

Category: Single Malt Whisky
Distillery: Glenglassaugh (Speyside)

Price: 200 – 300€ (~299€ in Germany, if you can find it)
43.7% ABV


Final Score: 6/7 (This easily could be a 7/7with a higher strength. And maybe a 50€ lower pricetag)

Slainte!
M.


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Glenglassaugh – 1979 Signatory Vintage 32 Jahre „Ein besonderer Abend“

Der letzte Donnerstag war ein besonderer Abend. Ihr kennt sicherlich diese Abende, an denen ihr eigentlich nichts erwartet und dann wird man aus seiner normalen Wochentagabend-Lethargie herausgerissen. So ein Tag war auch dieser Donnerstag, einer von den Tagen an denen rein zufällig eine Flasche aus dem Jahr 1979 auf dem Tisch steht. Mir passiert sowas nicht allzu häufig.
Nach einem wirklich anstrengenden Arbeitstag wollte ich also eigentlich den Abend alleine auf der Couch verbringen. „Füße hoch und abschalten“ war das geplante Motto. Aber dann wurde ich daran erinnert, dass um die Ecke grad ein Tasting stattfindet. Na gut, also aufgerafft und den halbtoten Körper in die Stadt geschleppt. Was hat dort auf mich gewartet? Diese Liste:

  • Gordon & MacPhail’s Connoisseur’s Choice: Balmenach 2008/2016 – 8 years old, 46%
  • Aberfeldy 16 – 40% ABV
  • Glenglassaugh Evolution Cask Strength – 4 years, 57.2%
  • Signatory Vintage Glenglassaugh 1979/2011 – 32 years old, 43.7% (cask strength!)
  • Cadenheads Mortlach 1987/2015 – 28 years old, 55.3%
Balmenach und Aberfeldy sind nun nicht grade meine persönlichen Favoriten. Mehr Kategorie „egal“. Glenglassaugh und Mortlach bilden allerdings vielmehr das Gegenstück zu dieser Einstellung. Alte Glenglassaughs können himmlisch gut sein, und dabei leider meistens diabolisch teuer. Mortlach bietet hingegen meistens erschwingliche unabhängige Abfüllungen (über die lächerlich teuren Originale will ich hier besser nicht sprechen!), welche mir in den letzten 2 Jahren immer stärker zugesagt haben. Das Destillat ist unglaublich kräftig und kann sowohl in Bourbon- wie auch in Sherryfässern wunderbar reifen; die Ergebnisse unterscheiden sich dabei teilweise deutlich, aber die spezielle Kraft des Ursprung-Destillats bleibt meistens robust erhalten. Mortlach wird bestimmt demnächst hier besprochen werden!

Zurück zum eigentlichen Star des Abends: Glenglassaugh 32 Jahre:


Nase: Fruchtig, dabei eher tropisch als dunkle Früchte. Vanille, Puderzucker und eine Erinnerung an Butterkuchen. Dazu gesellt sich die typische Kirschnote

Geschmack: Sehr mild. Wieder tropische Früchte (Richtung Mango?), süß mit einer Entwicklung in eine säuerliche Note (Zitrus, nicht saure Milch!). Nach der fast perfekten Nase leider etwas schwächer, irgendwie fehlt etwas die Kraft. Leider gibt die Fassstärke nicht mehr her, 46% wären hier bestimmt großartig gewesen.


Finish: Sehr lang. Würzig; nach den 32 Jahren im Fass auch nicht verwunderlich. Etwas holzig. Nach 2-3 Minuten kommt die Kirschnote wieder.

Abschließende Gedanken: Ein wirklich großartiger Whisky. Diese Noten spiegeln die ganze Komplexität nicht im Ansatz wieder, aber leider hatte ich nur einen Dram Zeit. Der Whisky verdient natürlich eigentlich deutlich mehr Aufmerksamkeit. Im Mund fehlt aber etwas der Druck, mehr kann ich nicht kritisieren.

Kategorie: Single Malt Whisky
Destille: Glenglassaugh (Speyside)
Preis: 200 - 300€ (~300€, wenn man ihn denn irgendwo noch findet)
43,7%


Bewertung: 6/7 (Mit etwas mehr Alkohol könnte es auch eine 7/7 sein. Naja und vielleicht 50€ günstiger…)


Slainte!
M.

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